torstai 11. marraskuuta 2010

Add N to (X): Add Insult to Injury (2000)

Informaation hakeminen Add N to (X) -yhtyeestä oli aikoinaan kymmenen vuoden takaisilla hakukoneilla yhtä kieroa kuin nimensä. Analogisten synien keräilyyn ja 1960- ja 1970-lukujen elektroniseen musaan friikahtaneiden Ann Shentonin ja Barry 7 Smithin vuonna 1994 perustama trio sai alkunsa kolmannen alkuperäisjäsenen Andrew Avelingin Radix Couplement -yhtyeestä. Aveling pyysi silloista seurustelukumppaniaan Shentonia ja ystäväänsä Smithiä liittymään bändiinsä. Radix Couplementin hajottua kolmikko jatkoi Add N to X -nimellä. Jossain vaiheessa yhtyeen nimessä oleva X sai ympärilleen sulut ja Steve Claydon korvasi Avelingin.

Trio julkaisi kaksi ensimmäistä albumiaan Vero Electronicsin (1996) ja gore-kansikuvallaan huomiota herättäneen On The Wires of Our Nervesin (1998) pikkumerkeillä. Trio keikkaili mm. Stereolab- ja The High Llamas -yhtyeiden muusikoilla vahvistettuna. Hipster-raamattu NME suitsutti yhtyettä valitsemalla sen pikkulevyn viikon singleksi peräti kaksi kertaa vuonna 1997. Oma välillä kohtuuttoman korkea kiinnostuskynnykseni ylittyi yhtyeen solmittua levytyssopimuksen Muten kanssa.

Tutustumista helpottivat varmasti Aavikon ja Stereo Totalin tapaisten lo-fi- ja elektroaikalaisten tekemä myyräntyö junttimusiikkimakuni nujertamiseksi. Vieläkään ei siinä ole täysin onnistuttu, mutta rohkaisen musiikintekijöitä jatkamaan!

Mute takasi bändin levyille kunnollisen kansainvälisen jakelun, mutta musiikki ei soundillisesti kovin paljoa muuttunut; tanakoiden rumpuluuppien päälle junnaamaan loihditusta analogisesta synasurinasta ja -murinasta sekä koneromantiikasta oli koko ajan kysymys. Popin suuntaan sen sijaan mentiin koko ajan, ja kymmenen vuoden takaisella toisella Mute-älpeellä Add Insult to Injury on mukana myös yhtyeen tunnetuin hitti Plug Me In. Alkuperäistä seksilelujen esittelyvideota ei valitettavasti löydy youtubesta.



Albumin toiseksi tunnetuin biisi, edellisen tavoin singlelohkaisu Poke 'Er 'Ole jatkaa saman kiinnostavan aihepiirin, koneen ja ihmisen välisen suhteen parissa.



Add Insult to Injury -albumin hienoinen hajanaisuus johtuu osittain biisintekovastuun selkeästä jakautumisesta kahtia. Vaikka eri biisintekijöiden raidoilla soittavat lähes kokonaan eri kokoonpanot, yhdessä bändin jäsenten kanssa biisit tuottanut Dean Honer vastaa siitä, että kappaleiden soundimaailma natsaa yhteen. Suurin osa biiseistä on kreditoitu Shentonin, Claydonin ja The High Llamas -rumpali Rob Allumin nimiin. Neljä biisiä on Barry 7:n käsialaa, kuten seuraava glam rock -rytmin ja punk-henkisen hoilauksen fuusio Monster Bobby, mistä The Pipettes -svengali Robert Barry on napannut taiteilijanimensä. Videon kuvituksena on harhaanjohtavasti edellisen Avant Hard -älpeen kansikuva.



Unenomainen B.P. Perino on kreditoitu koko raidalla soittavan nelikon Allum, Claydon, Honer ja Shenton nimiin.



Yhtye julkaisi vielä ennen hajoamistaan mainion Loud Like Nature -levyn vuonna 2002. Aavikkorock-imagosta huolimatta älpee ei ollut mitään rockia, vaan jatkoi edeltäjiensä linjoilla. Väitän kuitenkin, että Add N to (X) oli koko olemassaolonsa ajan enemmän rockia kuin valtaosa nykyajan "rock"-yhtyeistä.

K-X-P:n, Nightsatanin ja Zombie Zombien ajankohtaisten julkaisujenkin vuoksi on muistutus usein virheellisesti electroclash-aktiksi lasketusta Add N to (X):stä ihan paikallaan. Barry 7 on meidän miehiä, kuten myös hänen koostamansa Barry 7's Connectors -kokoelmalevyt osoittavat.

2 kommenttia:

  1. Just pari päivää sitten kaivelin hyllystä Add N to (X):n vinyylejä ku muistelin, että niitten kansissa oli mehukasta synahehkuttelua. No niin oliki. Enkä voi kieltää etteikö tuolla bändillä olisi iso vaikutus ollut meikäläiseen aikoinaan ja sitä kautta epäilemättä myös Nightsataniin. Muistan elävästi, että kun kuulin Loud Like Nature -levyn alotusbiisin Total All Out Waterin ekaa kertaa, päätin, että minäkin haluan tehdä tällaista musiikkia. Vähän niinku rankempaa Gary Glitterin glam rockia syntikoilla.

    Wolf Rami

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Mahtavia älpeitä. Mukana oli tosiaan aina glitter- vai pitäiskö sanoa Timelords-henkisiä glampaukuttelubiisejä krautsukuisen junnauksen seassa. Loud Like Naturen ostin heki uutena tekemäsi levyarvion innoittamana! Siinä oli eniten glitter-meininkiä. On The Wires of Our Nervesiin törmäsin vinyylinä aika hiljan. Jostain - varmaan hintaan liittyvästä - tekosyystä jätin hyllyyn. Ei kannata ikinä jättää Add N to (X) -levyjä hyllyyn :)

    VastaaPoista