torstai 22. heinäkuuta 2010

Wasted: Suppress & Restrain (2000)

Viime viikonloppuna juhlitun Ilosaarirockin ja viime perjantain Töminä-klubilla viimeisenä esiintyneen Wasted-yhtyeen kunniaksi otan tämänkertaisessa levykeitaassa esille bändin kymmenen vuoden takaisen esikoisalbumin ja modernin punk-klassikon Suppress & Restrain.

Kitaristilaulaja Ville Rönkön, hänen veljensä kitaristi Antti Rönkön ja yhtyeessä aluksi bassoa soittaneen rumpali Miikka Järvisen Joensuussa syksyllä 1996 perustama Wasted lienee maailmanlaajuisesti yksi maamme tunnetuimmista punk-yhtyeistä. Bändin jäsenillä oli aikaisemmin kokemusta amatöörimäisistä crust- tai hc-kokoonpanoista, mutta Wastedin tarkoituksena oli alusta lähtien soittaa raakaa old school punkkia.

Yhtyeen nimi on helppo yhdistää esikuviinsa - Black Flagin samannimiseen biisiin, jonka vokalisti Keith Morris vei muassaan myös Circle Jerks -bändin ohjelmistoon - sekä Stiff Little Fingersin Wasted Youth -kappaleeseen (jonka muuten Ratsia aikanaan suomensi nimellä Ne ei haluu kuunnella).

Tyypillisestä aloittelevan pikkubändin treenikämpällä jumittamisesta saatiin uralle mojova lähtölaukaus, kun bändi onnistui saamaan keikan vuoden 1997 Ilosaarirockiin. Bändin jäsenet muuttivat pian basisti Kallea lukuunottamatta Helsinkiin, ja julkaisivat ensimmäisen osittain omakustanteisen seiskatuumaisen singlensä Inside Out seuraavana kesänä.

Kasvava kiinnostus poiki Wastedille keikkoja ympäri maata, ja vuoden 1999 aikana bändi julkaisi kaksi seiskatuumaista singleä Halla-records/Grey Days- ja Brown/Grey Days-pikkulafkoilla. Kokoelmalevyillekin alkoi löytyä nostetta. Syyskuussa Wasted teki jo ensimmäisen euroopankiertueensa Manifesto Jukebox -yhtyeen kanssa.

Tammikuussa 2000 Toni Kimpimäen Red Five Studiolla Tikkurilassa neljässä päivässä äänitetty ja yhden päivän aikana miksattu Suppress & Restrain julkaistiin vielä yhden euroopankiertueen jälkeen toukokuussa. Albumi oli Endstand-yhtyeen nokkamies Janne Tammisen ja Manifesto Jukebox -kitaristi Jani Koskisen uuden Combat Rock Industry -merkin ensimmäinen julkaisu (CRI-001). Koskinen myös tuotti levyn yhdessä bändin ja Kimpimäen kanssa.

Avausbiisi Hatecrime Joensuun Kellarissa yhdeksän vuotta seesteisempänä liveversiona:



Tänä päivänä kuunneltuna Suppress & Restrain on erittäin toimiva paketti tiukasti soitettua, nopeaa ja melodista punkrockia. Albumi ei häviä tunnetummille tai "legendaarisemmille" punklevyille, sillä biisimateriaali on korkeatasoista, ja yhtye on jo löytänyt oman tunnistettavan tyylinsä - samaa ei voi sanoa monenkaan ulkomaisen klassikkobändin esikoislevystä. Albumin viisitoista kappaletta on selvästi treenattu hyvin etukäteen, eikä studioaikaa ole tuhlattu mihinkään läträämiseen.

Alla Disconnected livenä Kellarissa 2009:



Näin Disconnected jytisi levyltä vuonna 2000:



Pääosin Ville Rönkön kirjoittamia tekstejä kannattaa lukea albumin mukana seuraavasta tekstiliitteestä. Välillä pakahduttaviin, kantaaottaviin lyriikoihin voi edelleen samaistua helposti, ja samalla tarttuviin biiseihin avautuu pop-punkista puuttuva tärkeä ulottuvuus. Seuraava kouluprojektina tehty video on biisistä Pacified By War.



Wastedin ura oli jyrkässä nousukiidossa vuosituhannen ensimmäiset vuodet, mutta basisti Kallen erottua yhtyeestä vuoden 2002 lopulla Rönkön veljekset perustivat yhdessä Manifesto Jukeboxin Jani Koskisen ja Antti Luukkaisen sekä kosketinsoittaja Anna Pirkolan kanssa new wave -bändin I Walk The Line. Wasted teki vielä keikkoja ja yhden täyspitkän uuden basistinsa Abduktio-mies Tuomas Järvisen kanssa, mutta IWTL vaati yhä enemmän aikaa.

Let It Go (As Far As It Goes):



Kun viime vuosikymmentä tarkastelee kokonaisuutena, IWTL:sta muodostui Rönkön veljesten pääbändi. Wastedin legenda on kuitenkin kasvanut korkoa, ja satunnaisesti keikkaileva yhtye aktivoituu myös levynjulkaisurintamalla. Combat Rockilta on syyskuussa luvassa uusi seiskatuumainen nimeltä Modern World Is Dead. Pitää olla tarkkana, sillä Wastedin koko ajan kasvaneen maineen perusteella painos myydään luultavasti hetkessä loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti