maanantai 5. heinäkuuta 2010

Bow Wow Wow: Your Cassette Pet (1980)

Levykeitaan tämän viikon levy ei ole albumi laisinkaan - alunperin vain c-kasettina julkaistu Your Cassette Pet on itseasiassa kahdeksan biisin EP. Lemmikin parissa ei pääse pitkästymään, sillä vain yksi biiseistä ylittää maagisen kolmen minuutin rajan.

Bow Wow Wow -yhtyeen tarina alkoi vain vuotta aikaisemmin. Kulttisankarin asemaan kyllästynyt Adam & The Ants -nokkamies Stuart Leslie Goddard palkkasi Sex Pistolsien ex-manageri Malcolm McLarenin tekemään itsestään pop-tähden.

Uutta myyvää soundia kuumeisesti etsinyt McLaren perehdytti Antsit Burundi-biitteihin. Ants-muusikoiden käyttämät tribaalirytmit perustuivat ranskalaisten antropologien itä-afrikkalaisessa kylässä tekemiin nauhoituksiin, jotka oli julkaistu Musique du Burundi -nimellä vuonna 1968. Brittiläinen Mike Steiphenson julkaisi rytmeistä Burundi Black -nimellä pop-version 1970-luvun alussa.

Puettuaan Antsit muotisuunnittelijakumppaninsa Vivienne Westwoodin 1700-luvusta ammentaviin uusromanttisiin asuihin McLaren rohkaisi Adamin diktaattorin otteisiin kyllästyneitä, alta parikymppisiä muurahaisia - kitaristi Matthew Ashmania, basisti Leigh Gormania ja rumpali David Barbarossaa - lemppaamaan "pop-tähdeksi liian vanhan" 25-vuotiaan laulusolistinsa.

Adam läksi itku kurkussa, mutta hyödynsi tribaalirytmejä ja McLarenin luomaa piraatti-imagoa myös uuden Ants-kokoonpanonsa kanssa. Bow Wow Wow -yhtyeen laulusolistiksi löytyi pesulasta Stevie Wonderin levyjen päälle laulanut vasta 14-vuotias Myint Myint Aye, taiteilijanimeltään Annabella Lwin.

Kilpajuoksu siitä, kumpi Ants-kokoonpano ehtisi saada uutta kuumaa soundia ulos aikaisemmin, päättyi Bow Wow Wow:n eduksi. Kotiäänittämistä ja piratismia suitsuttanut kasettisingle C30, C60, C90, Go! ilmestyi ensimmäisenä. Biisi herätti kohua aikana, jolloin kasetille tapahtuvaan kotikopiointiin suhtauduttiin hysteerisesti ja hittikokoelmien taakse painettiin kasettipääkallologoja ja "home taping is killing music" -tekstejä. Koska tupladekkejä ei vielä ollut, kasettisinglen kopiointi oli paradoksaalisesti vaikeampaa kuin vinyylijulkaisujen. Single jäi Britanniassa top 30:n ulkopuolelle.

Myös Bow Wow Wow:n ensimmäinen pitempi julkaisu hyödynsi itsepintaisesti kasettiformaattia. Monissa teksteissä McLaren käytti The Great Rock 'N' Roll Swindle -elokuvan jälkeisten keskeneräisten projektiensa ideoita. Svengalin alkuperäinen ohjaajaehdokas Pistols-joutsenlaululle oli ollut softcoren mestari Russ Meyer, ja McLarenin seuraaviksi kaavailemat elokuvat The Adventures of Melody, Lyric and Tune sekä The Mile High Club olisivat toteutuessaan olleet pop-musikaalin ja softcoren sekoituksia jostain Kärpästen herran ja Emmanuellen välimaastosta. Kasetin avaava Louis Quatorze on yksi näistä McLarenin arveluttavuuksista, jotka bändi loistavalla energiallaan kääntää voitokseen.



Levy-yhtiö EMI on tukenut back-kataloginsa promotointia Suomessa poistamalla omistamansa Bow Wow Wow -promovideot youtuben täkäläisten katsojien nähtäviltä. Seuraavassa heikkotasoisessa klipissä ääni ei ole synkassa, ja on ehkä siksi saanut armon jäädä. Louis Quatorze -seiskatuumainen lohkaistiin kahteen otteeseen; toisen kerran I Want Candy -hitin vanavedessä vuonna 1982.



Kasetin äänenlaatu ei tyydyttänyt radiotiskijukkia. Gold He Said -biisin polyrytmiikka tuskin olisi soinut radioasemilla muutenkaan. Todellinen syy oli tietenkin siinä, etteivät dj:t jaksaneet kelailla nauhoja edestakaisin. EP vai albumi -kysymys aiheutti sekaannusta levykauppojen myyntilistauksissa ja niin Your Cassette Pet jäi Britannian top 40:n ulkopuolelle.



Kasetin tunnetuin ja tarttuvin biisi lienee vauhdikas sotahuuto nimeltä Uomo Sex Al Apache. Seuraava live-esitys osoittaa päälle kolmikymppisen Lwinin livekunnon vuonna 1997. Videon upottaminen on poistettu käytöstä pyynnöstä, kenen pyynnöstä, sitä ei tarina kerro.



Vaikka Bow Wow Wow saikin alkunsa McLarenin taiteellisesta visiosta, rytmiryhmän soittotaitoa, Ashmanin rautalanka-/billysoundin uniikkiutta ja Lwinin intoa ja lahjakkuutta ei käy kiistäminen. Bändi oli täyttä timanttia jo tällä esikoislevyllään. Seuraavana soittovuorossa McLarenin scififantasia I Want My Baby On Mars.



Naiivi Annabella ei kuulemma kasetin b-puolen avaavalla Sexy Eiffel Towers -raidalla suinkaan imitoi orgasmia, vaan tornista putoamisen herättämää kauhua ja paniikkia. Biisi julkaistiin myös vuonna 1980 ilmestyneen Louis Quatorze -seiskan b-puolena.



Giant Sized Baby Thing



Sofia Coppolan Marie Antoinette -leffan (2006) soundtrack tutustutti nolkytlukulaiset popparit postpunkkiin ja Bow Wow Wow:n musiikkiin. Annabella oli Coppolan Marie Antoinette -hahmon esikuva: molemmat olivat oman aikansa teinitähtiä, joita yhdisti myös samankaltainen muoti. Your Cassette Petiltä elokuvassa kuultiin iki-ihana Johnny Mercer -cover Fools Rush In, joka on myös julkaistu singlenä.



Radio G-String on variaatio C30, C60, C90, Go! -biisistä. Eräässä kuuluisassa potretissa Matthew Ashmanin genitaalit hädin tuskin verhoavissa stringeissä oli radio!



New Yorkissa vuonna 1981 kuvatussa livepätkässä Radio G-String alkaa jotakuinkin 3 minuutin 20 sekunnin kohdalta. Edeltävä Elimination Dancing on peräisin yhtyeen samana vuonna julkaistulta viralliselta debyyttialbumilta See Youngle! See Youngle! Go Join Your Gang Yeah, City All Over! Go Ape Crazy! Videon upottaminen on jälleen poistettu käytöstä pyynnöstä, kenen pyynnöstä, no, minun ei ainakaan.



Bändi julkaisi Your Cassette Petin jälkeen EMI:llä vielä yhden singlen W.O.R.K. (N.O. Nah No No My Daddy Don't), minkä jälkeen levytti hittilevynsä RCA-merkille.

Kitaristi Ashman kuoli diabeteksen komplikaatioihin vuonna 1995. Vuodesta 1997 (neljäntoista vuoden tauon jälkeen) Lwin ja Gorman ovat toimineet Bow Wow Wow -nimellä säännöllisen epäsäännöllisesti; viimeksi Marie Antoinette -elokuvan herättämän kiinnostuksen jäljiltä. Rumpali Barbarossa on soittanut Garbage-tyylisessä electro-rock -orkesterissa Republica. Manageri Mclaren kuoli syöpään tämän vuoden huhtikuussa.

Koko Your Cassette Petin materiaali EMI-singlejen kera on julkaistu vinyylinä muun muassa nimellä Original Recordings (1982) ja cd:nä nimellä Girl Bites Dog, Your Compact Disc Pet (1993).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti