perjantai 17. kesäkuuta 2011

Bran Van 3000: Discosis (2001)

Montrealissa majapaikkaa pitävän Bran Van 3000 -kollektiivin eli BV3:n perustajat James Di Salvio ja E.P. Bergen lyöttäytyivät yhteen vuonna 1994 New Yorkissa. Miesten ensimmäiset musiikilliset yhteistyöt päätyivät ranskankielisen laulajan Jean Leloupin Le Dome -albumille (1996). Leloupin kanssa äänitetty Forest-biisi julkaistiin ensimmäisellä BV3-albumilla Glee (1997), jolle sisältyi myös bändin kansainvälisesti menestynein hitti Drinking In LA.

Tuon biisin useimmat ovat kuulleetkin, mutta mitä ihmettä Bran Van 3000:lle sitten tapahtui? Kesäkuussa 2001 julkaistiin erinomainen Discosis-albumi, jota täkäläisetkin levykaupat ottivat reilusti myyntiin mainitun hitin lupaavan menekin perusteella. Levyä myytiin kuin leipää nykyään - eli aika vähän - ja ostin oman tyylikäskantisen tuplavinyylini pilkkahintaan Stupidon poistolaatikosta.

Discosis on aikamoinen sekametelisoppa, runsaiden artistivierailujen ansiosta itse asiassa hyvin tyylikäs kokoelmalevy. Genrejä miksailtiin saman biisinkin sisällä reippaasti. Aikana, jolloin dancemusiikin pienimpiäkin mikrogenrejä arvioitiin musalehdissä omilla arviopalstoillaan, ei tällainen eklektisyys ollut ihan jokapäiväistä.

Levy käynnistyy tunnetuimmalla kappaleellaan. Curtis Mayfieldin Move On Up -soulhittiä estottamasti lainaileva Astounded -discobiisi on tuttu jo ensimmäisestä kuuntelukerrasta lähtien, mutta sillä tuntuu olevan ikuinen tuoreustakuu. Vaikka biisiin on lainattu Move On Up -biisiä, ei Mayfieldin laulua ole sämplätty, vaan se on viimeinen ennen hänen kuolemaansa vuonna 1999 levytetty vokaaliosuus. Tuottajana häärii Di Salvion lisäksi The Cars -yhtyeen Ric Ocasek.



Albumin kakkosraita on E.P. Bergenin säveltämä Loop Me, yhtyeen naislaulajien Jayne Hillin ja Sarah Johnstonin hyräilemä kevyen kesäinen viihdesoul-kappale.



7 Seconds -duetostaan (1994) Neneh Cherryn kanssa tuttu, Afrikan suosituimmaksi laulajaksi mainittu senegalilainen Yossou N'Dour vierailee Discosis-levyllä kahdella biisillä. Ensimmäinen on kepeä semirap-rallattelu nimeltä Montréal.



A-puolen päättävä yhtyeen nimikappale BV3 on lyhyt, albumin julkaisijasta, Grand Royal -merkin perustaneesta Beastie Boysista muistuttava räppibiisi.

B-puolen avaava kreikkalaisjuurisen ranskalaisen Dimitri from Parisin tuottama albumin nimiraita on sekoitus funkia, housea, latinorytmejä, rock-kitaraa ja rap-legenda Big Daddy Kanen toustausta.



Seuraavaksi on vuorossa albumin toiseksi tunnetuin kappale, jamaikalaisen reggae-artisti Eek-A-Mousen fiittaama Go Shoppin´. Biisi päätyi myös Alfonso Cuarónin ohjaamaan suosittuun elokuvaan Y tu mamá también (suom. Ja äitiäs kans). Heti perään kuullaan skottilaislähtöisen Momus-kulttiartistin tulkinta samasta teemasta: More Shopping.



Summer Rosen ja Dizzy D:n räppäämää electro hip hoppia The Answer en valitettavasti löytänyt YT:sta. Albumin b-puolen päättää yhteistyökumppani Leloupin Jean Leloup's Dirty Talk.



Tähän väliin on ihan pakko tunkea Budweiser-mainos aiheesta (ei Discosis-albumilla).



Ja nyt takaisin Discosis-albumiin! C-puolen avaa oma lempibiisini, Sarah Johnstonin säveltämä Loaded. Biisi alkaa kauniisti, muuttuu räyhäkkääksi päihteitä ja tähteyttä ylistäväksi rokiksi mutatoituen lopulta Big Daddy Kanen räbäyttämäksi hip hop -biisiksi. Kreisiä!



Niinikään Sarah Johnstonin säveltämä ja laulama Speed sisältää levyversiossaan kätketyn Run-DMC -sämplen. Loppupuolella dubstarmaisen kaunis kappale kiihtyy adrenaliinia erittäväksi Sympathy For The Devil -huuteluksi. Laulajattarien epävireisyyden armottomasti paljastava comeback-live on tallenne Montreal Jazz -festivaaleilta vuodelta 2008. Paikan päällä oli seuraamassa vaatimattomat 180 000 henkeä.



C-puolen kolmosraidan Predictable laulaa Jayne Hill. Kevyt kitarapoppaus vaihtuu kolmen ja puolen minuutin kohdalla imeväksi discobiitiksi.



Yossou N'Dourin toinen fiittaus, isänmaan ylistys Senegal päättää albumin c-puoliskon.



Adam Chaki, Sarah Johnston, Jayne Hill ja Jean Leloup jakavat vokaaliosuudet albumin viimeisen puoliskon avaavalla pahaenteisesti leijuvalla Dare I Say -kappaleella.



D-puolen kakkosraita on dub-biisinä starttaava, lähes jonkinlaiseen nu metal -fuusioon päätyvä Stepchild. Pakistanilainen, vuonna 2007 sydänkohtaukseen kuollut laulaja Badar Ali Khan fiittaa.



Levyn loppupuolelle haudattu tarttuva kitarapop Love Cliché voisi Rivers Cuomon laulamana olla melkein peräisin kuukautta aikaisemmin ilmestyneeltä myös Ric Ocasekin tuottamalta vihreältä albumilta. Tämä on musiikillisesti vähän viihteellisempi kuin Weezer, mutta kaikessa nörttimäisyydessään ja "ranskalaisuudessaankin" kiihkeämpi biisi kuin Island In The Sun.



Albumin päättää Johnstonin sarkastinen/ironinen ja tietenkin hyvin anti-rock indie-itsetilitys Rock Star.



Grand Royal -lafka lopetti toimintansa pian Discosis-levyn julkaisun jälkeen, ja BV3:n ura kärsi tapahtuneesta. Vasta kuuden vuoden päästä pikkumerkillä julkaistu seuraava albumi Rosé ja viime vuonna ilmestynyt The Garden jätettiin vaille kansainvälistä huomiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti