maanantai 6. kesäkuuta 2011

Kool Moe Dee: Funke Funke Wisdom (1991)

Hyviä viileitä räppääjiä ovat ainakin Kool G Rap ja Kool Keith. Tietenkään ei sovi unohtaa L.L. Cool J:tä. The Fat Boys -yhtyeen Kool Rock-ski useimmiten unohdetaan. Muistetaan myös ensimmäinen hip hop -DJ, Jamaikalta Bronxiin muuttanut Kool Herc. Aikojen alussa oli tietenkin myöhemmin discoon ja soft rockiin suuntautunut basisti Robert "Kool" Bellin viileä jazzfunkbändi Kool & The Gang.

Kool Moe Dee (Mohandas "Moe" Dewese, s. 1962 Manhattan NY) on originaaleista originaalein Kool-niminen räpperi, ja hänen aurinkolasinsa genren ehdottomasti tyylikkäimmät. Mies oli mukana jo vuonna 1978 aloittaneessa, Enjoy- ja Sugar Hill -merkeille levyttäneessä The Treacherous Three -kokoonpanossa yhdessä LA Sunshinen, Special K:n ja DJ Easy Leen kanssa. The Treacherous Threen ensimmäinen levytys The New Rap Language ilmestyi Spoonie G:n Love Rap -singlen (1980) b-puolella.

Ensimmäinen soolosingle Turn It Up (1985) julkaistiin vielä Sugar Hill Recordsilla, mutta seuraavana vuonna Moe aloitti menestyksellisen yhteistyönsä Jive-levymerkin kanssa. Menestys huipentui How Ya Like Me Now -albumin (1987) platinamyyntiin.

Moen kesäkuussa 1991 ilmestynyttä neljättä sooloälpeetä Funke Funke Wisdom edelsi single God Made Me Funke, jolle ei herunut USA:n R&B-singlelistalla 44. sijaa parempaa menestystä. Se jätettiin pois albumilta, mutta funky jäi edelleen levyn kantavaksi teemaksi.

Albumin avaussingle Rise 'N' Shine nousi Billboardin rap-listan ykköseksi, mutta sitä ei noteerattu R&B-tilastoissa lainkaan. Public Enemy -tyyppistä julistavaa hip hoppia ei R&B-radioasemilla soitettu. PE:n Chuck D ja Boogie Down Productionsin KRS-1 fiittaavat keskinäisen hyväksyvän nyökkäilyn merkeissä. Videolta voi bongata myös ainakin Redhead Kingpinin ja Run-DMC:n tyyppejä.

Chuck D jää lähes statistiksi, kun Moe nappaa miehen aggressiivisen räppäystyylin itselleen. KRS-1 maustaa riimejään tyypillisillä raggamuffin-sävyillään. Kertosäkeen vuoropuhelussa funky-teema pitää: "ain't that funke / yeah, that's funke". Tänä päivänä video on erittäin nautittavaa katseltavaa ja kuunneltavaa, ja siitä tulee hyvä mieli.



Albumin toinen singlelohkaisu, Moen yhdessä new jack swing -pioneeri Teddy Rileyn kanssa tuottama How Kool Can One Blackman Be noteerattiin R&B-listan sijalla 49, eli alaspäin mentiin edelleen. Nimen piti olla enne, eli How Ya Like Me Now:n kaltaista hittiä oltiin hakemassa. Tulos on James Brownin Papa Don't Take No Mess -sämpleineen ja matalalla rekisterillä kulkevan räpäytyksen Ice-T -vaikutteineen erinomainen.



Kolmas single, Moen ja Rileyn tuottama Death Blow -pilkkalaulu jatkaa Moen ja L.L. Cool J:n välistä kuuluisaa levytettyä battlea. JB- ja L.L.-sämpleillä ryyditetyllä biisillä ja videolla Ladies Love laitetaan niin matalaksi, ettei hänen vannoutunut faninsakaan voi olla myhäilemättä Moen nerokkuudelle.



To The Beat Y'All -oodi old school hip hopille on Teddy Rileyn ainoa yksinään albumille tuottama varsinainen biisi. B-puolen avaavaa lyhyttä Mo' Better -instrumentaalia ei lasketa.



Sony Music Entertainment on suuressa viisaudessaan estänyt kuuden tämän albumin biisin youtube-latauksen "näyttämisen maassamme". Näiden joukossa on muiden muassa tyylikkään alavireinen minneapolis-funk I Like It Nasty ja kliseinen rock-rap Bad, Bad, Bad.

Rileyn ja Moen yhdessä tuottama vetävä nimikappale, JB:n Make It Funky -klassikkobiisiä sämpläävä Funke Wisdom youtubesta vielä sentään löytyy.



Moe on tuottanut albumille kaksi kappaletta yhdessä God Made Me Funke -singlelläkin mukana olleiden Keith Spencerin ja Dale Hoganin kanssa. Toinen biiseistä on nimeltään Poetic Justice, toinen Gangsta Boogie.



Hip hop -biiseissä paljon käytetty hokema on peräisin Chicago Gangsters -nimisen funkbändin Gangster Boogie -albumiraidalta (1975).



Vaikka albumin parhaat kappaleet kuulostavat nykykorvaan mahtavilta, Moe oli 29-vuotiaana (!) jo kelkasta putoamassa oleva veteraani ja Funke Funke Wisdom vanhanaikainen levy. Tukeutuminen JB-sämpleihin oli muutaman vuoden takaisesta maailmasta. Moen ja Jive-merkin yhteistyö loppui tähän albumiin. Moe julkaisi vielä vuonna 1994 Wrap-levymerkillä Interlude -nimisen huonosti menestyneen sooloalbumin. Myös The Treacherous Tree yritti comebackia samana vuonna ja samalla levymerkillä.

Kool Moe Dee on hiljattain ilmoittanut selvittäneensä, miltä lähes 50-vuotiaan räpäyttäjän comeback-levyn pitäisi kuulostaa. Tuloksia on odoteltu parin vuoden ajan. Patsastelu Redmanin Rockin' Wit Da Best -videolla on tuorein elonmerkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti