torstai 14. heinäkuuta 2011

My Vitriol: Finelines (2001)

Whatever happened to My Vitriol? Aikanaan hyvin raikkaasti 90-luvun alun kitararock-vaikutteita yhdistellyt yhtye oli vuosituhannen alussa kaikkien musiikkia seuraavien ihmisten huulilla. Sitten garagerock, electroclash ja postpunk tulivat ja pyyhkäisivät bändin unohduksiin.

Nyt kun shoegaze ja grunge ovat taas "muodissa", on hyvä aika kirjoittaa muutama sananen My Vitriolin kymmenen vuoden takaisesta Finelines -albumista. Bändihän saattaa ilmestyä Nuorgam-hipsterisivuston "Näitä levyjä me odotamme" -sarjaan minä hetkenä hyvänsä. (EDIT: Ne penteleet tekivät sen tänään, julkaisen oman kirjoitukseni siitä huolimatta!)

Finelines -albumin biiseistä vastaava srilankalaissyntyinen Som Wardner tapasi rumpali Ravi Kesavaramin vuonna 1998 molempien opiskellessa Lontoon UCL:ssä. Wardnerin ja Kesavaramin kahdestaan äänittämä tyylikäs demo Grounded-biisistä päätyi BBC:n radio-dj Steve Lamacqin tuoman soittojulkisuuden avittamana kokoelmalevylle.Pian tämän jälkeen kaksikko rekrytoi bändiin Seth Taylor -nimisen kitaristin ja basistiksi Smashing Pumpkins -tyyliin Carolyn Bannisterin. Yhtye julkaisi singlen Always Your Way /// Pieces joulukuussa 1999 pienellä Org-levymerkillä, mutta solmi levytyssopimuksen muun muassa Ashia ja Garbagea julkaisseen Infectious-yhtiön kanssa jo vuosituhannen viimeisellä viikolla.

My Vitriol oli ehtinyt käyttää jo kolme ässäbiisiään. Ensimmäinen uudelle yhtiölle levytetty single oli huhtikuussa 2000 ilmestynyt, kertosäkeen grungeärjynnällä yllättävä, mahtipontinen Losing Touch. Kappaleen upottaminen blogiin on estetty, joten voitte käydä tsekkaamassa sen oheisesta linkistä. Biisin sijoitus Britannian singlelistalla oli kivasta videosta ja positiivisesta hypestä huolimatta hyvin vaatimaton 96.

Singlen b-puolelta löytyi kappale Tongue Tied, jonka live on taltioitu elokuisilta Leedsin festivaaleilta. Ilman albumijulkaisuakin isojen bändien lämmittelijänä esiintynyt My Vitriol pääsi heti esiintymään päälavalle.Heinäkuussa 2000 singlenä julkaistu Cemented Shoes kipusi Britannian listalla 65. sijalle; tuon ajan vaatimattomilla singlemyyntiluvuilla ei vipinää myyntitiskeille syntynyt. Biisi on kiehtova, mutta singlevalinnaksi vaikea ja progemainen. Esikoisalbumin ilmestyminen lykkääntyi. Biisi pääsi Buffy The Vampire Slayer -televisiosarjan marraskuussa esitettyyn viidennen kauden kuudenteen jaksoon.Kolmas albumia edeltänyt single oli myönnytys - bändi joutui turvautumaan jo aikaisemmin julkaisemaansa materiaaliin. Ensimmäisellä Org-singlellä julkaistu Pieces nousi marraskuussa 2000 brittilistan sijalle 56. Se taisi olla ensimmäinen kuulemani My Vitriol -biisi, ja tämä ensirakkaus lienee edelleen ykkössuosikkini bändin biiseistä.Kolmeen floppisingleen olisi monen bändin tie jo pysähtynyt, mutta Infectious-merkki uskoi bändiin tosissaan. Orgin julkaisemalta singleltä poimittiin uusiokäyttöön bändin tarttuvin biisi ja potentiaalisin hitti Always Your Way, ja tulosta alkoi tulla. Bändin ensimmäinen Top 40-sijoitus helmikuussa 2001 oli 31. Finelines-albumi julkaistiin heti perään maaliskuussa.Always Your Way -biisin MTV Liveen tallennettua keikkaversiota edeltää albumin avaava Alpha Waves -instrumentaali-intro.Ostin Finelinesin heti levyn ilmestyttyä. Se on hieno ja melodinen, kuuntelua kestävä levy edelleen. Esimerkiksi Reginan uusia biisejä diggaaville sen soundit kuulostavat varmasti tuoreilta. Olin melko täpinöissäni, kun bändi kiinnitettiin kesäkuun 2001 Provinssirockiin Musen korvaajaksi. Bändi ei kuitenkaan saapunut Suomeen, vaan liittyi nimekkäiden Provinssirock-peruuttajien surullisen pitkän listan jatkoksi.

Viidennessä ja viimeisessä Finelinesin singlelohkaisussa palattiin ensimmäisenä demojulkaisuna kuultuun kappaleeseen Grounded.Listasijoituksella 29. siitä tuli bändin isoin hitti. Virgin Median elokuussa 2002 järjestämillä V2002-festivaaleilla My Vitriol oli pudonnut rankingissa kakkoslavan esiintyjäksi. Bändi esittää liveklipissä myös Finelinesin toiseksi viimeisen kappaleen Falling Off The Floor.Brittien albumilistan 24:ksi kivunneen Finelinesin yhden levyn versio sisältää kaksitoista varsinaista kappaletta ja neljä instrumentaaliväliosaa. Seuraavana vuonna julkaistun tuplaversion Between The Lines -nimiselle toiselle cd-levylle sisältyivät yhtyeen kaikki siihen mennessä julkaistut sinkkujen b-puolet ja harvinaisuudet.

Vuoden 2002 lopussa kolme vuotta kiertueella viettänyt yhtye ilmoitti vetäytyvänsä studioon tekemään uutta materiaalia. Uutta materiaalia ei kuitenkaan koskaan ole kunnon levitykseen julkaistu. Onko levytyksiä tehty? Onko materiaali julkaisukelvotonta? Epäkaupallista? Onko Som Wardner halunnut muuttaa bändin tyyliä? Sitooko yhtyeen käsiä edelleen Sonyn kanssa tehty USA:n markkinoita koskeva sopimus? Vastauksia toivotaan viimeistään Between The Linesin kymmenvuotisjuhlan kunniaksi.

Vuoden 2002 jälkeen My Vitriol on tehnyt "salaisia" keikkoja, julkaissut uutta materiaalia sisältäneen promoliven vuonna 2006, A Secret Society -nimellä erittäin rajoitetun painoksen singlen 2007, samana vuonna omalla nimellään A Pyrrhic Victory -EP.n ja keikkaillut harvakseltaan siitä lähtien.

Kauniiksi lopuksi Leedsin päälavalla 2000 taltioitu Finelinesin albumiraita Infantile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti