tiistai 26. heinäkuuta 2011

Edwin Starr: Involved (1971)


Edwin Starrin Involved -albumi on olennainen osa Norman Whtfieldin tuottamien psykedeelisten soul -levyjen kokoelmaa. The Temptationsin Otis Williams kertoo tutustuttaneensa Whitfieldin Sly & The Family Stonen musiikkiin vuoden 1968 alussa. Whitfield ei aluksi pitänyt uudesta radikaalista soundista lainkaan, mutta muutaman viikon kuluttua hän esitteli bändille ensimmäisen psykedeelisen kappaleensa Cloud Nine. Siitä se sitten lähti.

Viime vuonna levykeitaalla jäätiin siihen, että Starrin vuonna 1970 ilmestynyt War & Peace -albumi koottiin nopeasti War-hitin jatkoksi. Biisi aloittaa myös Involved -pitkäsoiton.



Involvedin kakkosraita Ball Of Confusion (That's What The World Is Today) on kappale, josta Whitfield ja hänen biisintekijäkumppaninsa Barrett Strong tekivät hitin The Temptationsille, kun Motown-yhtiö hylkäsi War-albumiraidan julkaisemisen singlenä sen arveluttavan yhteiskunnallisen sanoman vuoksi. Ball Of Confusionin kertoja listaa ajankohtaisia tapahtumia ja räjähdysherkkiä epäkohtia, mutta varoo ottamasta kantaa. Single jäi tilastoissa Starrin ykköshitin taakse USA:n pop-listan kolmanneksi.

Myös Starr julkaisi biisistä singleversion vuonna 1970, mutta Involvedilta löytyvä albumiversio Ball Of Confusionista on kappaleen definitiivinen versio. Lähes kolmetoistaminuuttinen, majesteettinen, viipyilevä eepos on kaksi minuuttia pidempi kuin The Undisputed Truthin esikoisalbumilla (myös 1971) julkaistu versio. Jälkimmäinenkin tulkinta on omaa luokkaansa - se kannattaa tsekata.



Involvedin ykköstykeiksi tarkoitetut biisit löytyvät a-puolen lopusta ja b-puolen alusta. Albumin a-puolen päättävä Funky Music Sho' Nuff Turns Me On on Whitfieldin ja Strongin varta vasten Edwin Starrille hitiksi säveltämä kappale. Biisi lohkaistiin levyltä singleksi Stop The Warin jälkeen. USA:n R&B-listalla biisi ylti kuudenneksi, mutta pop-listasijoitukseksi jäi vaatimaton 64.

Albumikokonaisuudessa biisi toimii hyvin - kun kahden kappaleen ajan on piehtaroitu maailman pahuudessa, vauhdikas funk-rock suorastaan räjähtää silmille! Biisin tekstistä puuttuu kuitenkin sielu, ja "I like the sound of funky music" -fraasin toistelu jää epäuskottavaksi vakuutteluksi. Vanhan koulukunnan soul-laulajana Starr ei usko täysillä omaan sanomaansa. Soitto kyllä kulkee maittavasti.



Levyn b-puolen aloittaa Stop The War, ensimmäinen Whitfieldin ja Strongin vartavasten Starrille säveltämä biisi. Häpeilemättömästi Warin ja John Lennonin Plastic Ono Bandin Give Peace A Chancen jatkohitiksi räätälöityä rauhanlaulua kuuntelee nykyään jo mieluummin kuin hieman kulahtaneita alkuperäisiä dinosauruksia.

Alunperin joulukuussa 1970 singlenä julkaistu kappale menestyi listoilla ihan kohtalaisesti. Se nousi USA:n R&B-listan viidenneksi, ja pop-listallakin sijalle 26. Brittilistalla single ylti sijalle 33.



Albumin viides Whitfield-Strong -tuotos Cloud Nine oli tosiaan tuottaja-säveltäjä -parin ensimmäinen psykedeelinen biisi. Starrin tulkinta "I wanna take you higher" -värssyineen on mukavaa vaihtelua The Temptationsin tuttuun versioon verrattuna. Kappale löytyy myös Funky Music Sho' Nuff Turns Me On -singlen kääntöpuolelta.

Tuottaja Whitfieldin syvällistä perehtyneisyyttä Sly & The Family Stonen musiikkiin ei varmaan kannata liioitella. Edellisessä kappaleessa hoilattu I Want To Take You Higher löytyi bändin Stand! -singlen (1969) b-puolelta, ja melko heppoinen versio singlen a-puolesta ei varmaan sattumalta ollut juuri seuraava Involved-albumin kappale.

Edellisiä ei löytynyt youtubesta, mutta Involvedin seuraava raita sen sijaan löytyy. Jo Starrin Soul Master -albumille sisällytetty makoisa northern soul -jyske Way Over There julkaistiin singlenä syksyllä 1968. Smokey Robinsonin alunperin The Miracles -yhtyeelleen vuonna 1960 säveltämä biisi on jälleen hyvä esimerkki Motown-yhtiön kierrätystä suosivasta julkaisupolitiikasta. Biisi ei sovi tähän Involved-yhteyteen ollenkaan, mutta mitäs siitä, se on hyvä kappale.



Involvedin päätösraita My Sweet Lord on alkuperäistä rallatusta siedettävämpi versio George Harrisonin tuoreesta ykköshitistä. Starr oli ensimmäinen tai ainakin yksi ensimmäisistä kappaleen coveroineista kymmenistä artisteista. Starr julkaisi My Sweet Lordin myös ilman listasijoituksia jääneenä singlenä.

Biisin samankaltaisuus The Chiffonsin He's So Fine -hitin (1963) kanssa johti plagiaattisyytökseen, ja sotki Harrisonin yli kymmenen vuotta kestäneeseen oikeuskäsittelyyn. Lopulta Harrison joutui ostamaan "alkuperäisen" biisin kustannusoikeudet itselleen.

Involved-albumin menestys jäi vaatimattomaksi, joten Starr keikkaili vuosikaudet ilman kunnolla toimivaa levytyssopimusta. Whitfield keskittyi jatkossa orkesteroimaan The Temptationsin ja The Undisputed Truthin uraa. Motownin muuttaessa kesäkuussa 1972 Detroitista Los Angelesiin Whitfieldin tuottamilla levyillä soittanut legendaarinen taustabändi Funk Brothers vaihtui Rose Royce -yhtyeeseen.

Muuton yhteydessä lauluntekijä Barrett Strong teki sopimuksen Epicin kanssa ja ryhtyi sooloartistiksi. Tuottaja Whitfieldin ja Starrin yhteistyön viimeiseksi helmeksi jäi Starrin ja Rose Roycen (Total Concept Unlimited -nimellä) levyttämä loistava single You've Got My Soul On Fire (1973).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti