maanantai 18. tammikuuta 2010

Adamski: Doctor Adamski's Musical Pharmacy (1990)

Nyt on suurennuslasin alla albumi, jonka hankin heti sen ilmestyttyä. Aika ajoi levyn ohi nopeasti ja se unohtui hyllyyn yli kymmeneksi vuodeksi. Doctor Adamski's Musical Pharmacy sisältää kuitenkin todellisen klassikkobiisin.

Tuottaja-artisti Adam Tinley aloitti uransa punk-lapsibändi The Stupid Babiesin riveissä vuonna 1979. Babysitters sai soittoaikaa jopa John Peelin radioshowssa. Teini-ikäisenä Adam perusti veljensä Markin kanssa "electropunk"-yhtyeen Diskord Datkord, ja vuonna 1988 ufologi George Adamskilta taiteilijanimensä napannut Adam tutustui chicagolaiseen house-guru Jimi Poloon, joka opasti häntä sekvensserin ja Roland TR-909 -rytmikoneen käytössä. Kahden vuoden kuluttua Adamski oli jo menestyvä mainstream-artisti. Brittilistan ykköseksi noussut Killer nosti maineeseen etenkin laulaja Sealin, joka teki biisin uusintaversion lisäksi kaksi muuta suurta soolohittiä ja meni naimisiin supermalli Heidi Klumin kanssa.

Tohtori Adamskin musiikillinen apteekki ei aikoinaan pystynyt täyttämään ensihitin herättämiä odotuksia, eikä se valitettavasti pysty moiseen edelleenkään. Yhtenä syynä on pidetty Adamskin vaatimatonta lauluääntä, joka kuitenkin riitti nostamaan jatkosinglen, Elvis Presleyn All Shook Up -cover Space Junglen vielä brittilistan seitsemänneksi. Eihän tuo kummoinen ole, mutta vastaavan tasoisella brittipop-äänellä on laulettu monta unohtumatonta klassikkoa, jos materiaalin rahkeet vain muuten ovat antaneet myöten.

Ehkä levy kosiskelee liiaksi mainstream-yleisön oletettua makua, mutta suuri yleisö ei tämän omituisen hauskan päälle oikein tajunnut. Space Junglen lisäksi albumilta erottuu kohokohdaksi toinenkin cover-valinta Soul Kitch Inc. Ehkäpä Elviksen ja Jim Morrisonin pyhäinhäväistys samalla levyllä oli liikaa? Squiggy Groove ja Future Freak (Supernova Bossanova) ovat miellyttäviä instrumentaaleja ja old school hip hop -sankari Kurtis Blown vierailu I Want You Back -raidalla mukava mauste. Kolmas single, avausbiisi Flashback Jack ei enää menestynyt.

Killer-biisin ovat sittemmin versioineet Trevor Hornin tuottama Seal ja George Michael, jonka Adamskin kanssa yksi-yhteen (+ Temptationsin Papa Was A Rolling Stone) -versiosta taisi loppujen lopuksi tulla se kaikkein tunnetuin. ATB:n trance-versio menestyi brittilistalla todella hyvin. Sugababesin söpö cover ja skottibändi Sons And Daughtersin versiointi ansaitsevat myös tulla mainituiksi.

Myöhemmät Adamski-levyt ovat jääneet vähemmälle huomiolle, paitsi Italiassa, missä mies nousi pinnalle vuosituhannen vaihteessa. Italialaisten sitkeästi väärin kirjoittaman nimen ("Adamsky") johdosta sekä uuden musiikillisen alun merkiksi Adam vaihtoi taiteilijanimensä Adam Skyksi. Kaikki Adamski- tai Adam Sky -nimellä julkaistut levyt ovat ehdottoman suositeltavia hankintoja. Viime vuonna mies ilmoitti julkaisevansa esikoispitkäsoitostaan Liveandirect uuden version nimellä Vile Acid Rent.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti