maanantai 11. tammikuuta 2010

Utopia: Adventures In Utopia (1980)

Todd Rungren on epäilemättä kitarapopin muotokielen täydellisesti hallitseva käsityöläinen. Useammin imitaattorina kuin innovaattorina kunnostautuneen Rundgrenin tuotosten taiteellinen sisältö on joskus vähän kiikun kaakun, mutta keskinkertaisimmillaankin hän kykenee nautittavaan suoritukseen. Proto power pop -yhtye Nazzin ja soolotuotannon ansiot tunnustetaan yleisesti, mutta Utopiaa epätrendikkäämpää yhtyettä oli jossain vaiheessa vaikea löytää.

Viides Utopia-nimellä julkaistu pitkäsoittolevy Adventures In Utopia ilmestyi kolme vuotta myöhemmin kuin Rundgrenin, basisti Kasim Sultonin, kosketinsoittaja Roger Powellin ja rumpali John "Willie" Wilcoxin Utopia Mk. II:n debyytti Oops! Wrong Planet. Oops!:lla Rundgren hylkäsi progressiiviset rock-sinfoniat ja Yes-pastissit keskittyen lyhyempiin kappaleisiin ja radioystävällisempään materiaaliin.

Adventures In Utopia -levyllä Utopian pitkäikäisin kokoonpano (1976 - 1986) on hioutunut oikeaksi bändiksi ja löytänyt omimman tyylinsä jostain power popin ja soft rockin välimaastosta. Kaikki biisit on kreditoitu koko bändin nimiin ja lauluvastuut on jaettu jäsenten kesken. Albumia ei rasita Rundgrenin Beatles-fiksaatio eikä myöhempiä Utopia-levyjä häirinnyt muovinen new wave -soundikaan. Polveilevia melodioita ja koukkuilevia sovituksia löytyy sitäkin enemmän.

Ensikuulemalla hieman tasapaksulta vaikuttava albumi kätkee sisäänsä monenlaisia tyylejä. Second Nature on Rundgrenin 70-luvun alun soololevyjen ja Hall & Oates -duon tyylistä nautittavaa sinisilmäsoulia. Sultonin laulama Set Me Free nousi USA:n pop-listan sijalle 27., jääden Utopian uran suurimmaksi listamenestykseksi. Yhtyeen kenties tunnetuin kappale, mahtipontinen Caravan on ollut amerikkalaisten album oriented rock -asemien soittolistojen vakiotavaraa.

Last Of The New Wave Riders on tummasävyinen hard rock hieman Blue Öyster Cultin malliin. The Very Last Timen a-osa on silkkaa Bostonia ja Love Alonen laulustemmat Queeniä. Muun muassa päätöskappale Rock Love flirttailee The Alan Parsons Projectin ja Manfred Mann's Earth Bandin edustaman discorockin kanssa. Tämän litanian jälkeen tuntuu käsittämättömältä, miten yhtenäiseltä kokonaisuudelta Adventures In Utopia kuitenkin vaikuttaa.

1 kommentti: