maanantai 4. tammikuuta 2010

The Isley Brothers: Get Into Something (1970)

Kohta jo seitsemällä (!) eri vuosikymmenellä vaikuttanut Isley Brothers siirtyi vuonna 1969 minulle henkilökohtaisesti rakkaimpaan, ns. 3+3-vaiheeseen 1950-luvun gospel-, edellisen vuosikymmenvaihteen rock'n'roll- ja 1960-luvun puolivälin motown-kausien jälkeen. Bändin perustajajäsenet, veljekset O'Kelly, Ronald ja Rudolph Isley perustivat oman T-Neck -levymerkin ja ottivat veljessarjan nuorimmaiset Ernien (kitara) ja Marvinin (basso) sekä Chris Jasper -serkun (koskettimet) yhtyeen jäseniksi. Kansikuviin junioreilla ei tosin ollut asiaa muutamaan vuoteen.

Siirtyminen omalle levy-yhtiölle, oman sävelmateriaalin käyttöön ja moderniin poljentoon Sly & The Family Stonen, Jimi Hendrixin ja Santanan tapaan tuotti välittömästi tulosta: bändin neljäs iso hitti It's Your Thing nousi USA:n R&B-listan kärkeen ja pop-listan kakkoseksi.

Neljänkymmenen vuoden takainen Get Into Something on veljesten omalla levymerkillään julkaisemista Isley Brothers -albumeista kolmas. Yksikään kappaleista ei ole muodostunut standardiksi, ja levyä voidaan hyvästä syystä pitää yhtyeen unohdettuna helmenä. Albumi sisältää peräti kuusi R&B-listan top-30:ssä ja myös pop-listan hännillä vuosina 1969 - 1971 komeillutta singleä.

Bless Your Heart -single on sumeilematon yritys vielä kerran rahastaa It's Your Thing -hitillä: se on nuotilleen sama biisi eri sanoituksella. Seuraava lohkaisu Keep On Doin' on jo helmi. Peräänantamattomuuden ja omalla tiellä jatkamisen ylistyslaulu kuvaa Isley Brothersien tarinaa tähän päivään saakka.

Heikot ovat sortuneet elon tiellä, mutta Ronald (ja Ernie) sen kun porskuttavat. R. Kellyn avustuksella julkaistut 2000-luvun albumit ovat olleet yhtyeen menestyksekkäimpiä levyjä yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Kolmen vuoden veropetostuomiota istunut Ronald vapautui vankilasta lokakuussa 2009, ja veikkaan, että lisää hittejä on tulossa, mikäli miehen jo horjunut terveys vain pelittää.

Get Into Somethingin kolmas singlebiisi If He Can You Can on funk-rock-jamittelu, jossa hohtavat paitsi Ernien wah-wah-kitara ja perkussiot, myös albumin hienoista puhallinsovituksista vastaavan George Pattersonin kuumat vasket. Neljäs sinkkulohkaisu Girls Will Be Girls on vanhanaikainen ja arveluttavan seksistinen rallatus. Yli seitsemänminuuttinen nimikappale on varsinainen aarre, jonka väitetään kuuluneen varhaisen hip hop -skenen kulmakiviin. Kuudes ja menestyksekkäin single Freedom on poliittinen ja musiikillinen julistus.

Singlebiisien ohella albumilta löytyy neljä muuta kappaletta: innovatiivinen rock-funk Take Inventory ja kolme balladia, joista varsinkin I Need You So on tyylipuhdas sweet soul -hituri vaikkapa vuonna 1970 huipputrendikkään The Delfonicsin malliin.

Jos It's Your Thing otti reippaasti vaikutteita James Brownilta, vaikutteet kulkivat myös toiseen suuntaan. Keep On Doin' inspiroi The JB's -yhtyeen The Grunt-instrumentaalia. Loppu on funkin ja hip hopin historiaa.




1 kommentti:

  1. R.I.P. Marvin Isley.

    http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Isley+Brothers+-yhtyeen+Marvin+Isley+kuoli/1135257406510

    VastaaPoista