maanantai 8. maaliskuuta 2010

Boo-Yaa T.R.I.B.E.: New Funky Nation (1990)


Onomatopoeettisesti kivääri sanoo ladattaessa "boo-yaa". T.R.I.B.E. taas on lyhenne sanoista "too rough international boo-yaa empire". Tässä Carsonista, Los Angelesin naapurilähiöstä kotoisin olevan kuusihenkisen hip hop -bändin nimen tausta. Alunperin USA:n kaukaisimmasta territoriosta, Eteläisen Tyynenmeren Samoalta kotoisin olevat Devouxin veljekset Paul, Ted, Donald, Roscoe, Danny ja David perustivat yhtyeen kunnioittaakseen Comptonin jengikahakoissa kaatuneen pikkuveljensä muistoa. New Funky Nation -levyn kannesta löytyvien taiteilijanimien ja ristimänimien vastaavuudesta minulla ei ole varmaa tietoa, mutta veikkaan, että "O" Mobsta on basisti Danny, K.O.D. Don-L Donald, päävokalisti Godfather Rock "Te" Ted ja King Roscoe tietysti Roscoe. Liidaava räppäri Lyrical Criminal Ganxsta R?dd ja E.K.A. The Attitude lienevät siis Paul ja David, jommin kummin päin.

Ennen jengisekoilujaan veljekset olivat opetelleet soittamaan Parliamentin ja Funkadelicin biisejä. Soittajataustansa vuoksi Boo-Yaa T.R.I.B.E. erottui muista gangsta rap -aikalaisistaan muutenkin kuin hauislihasten paksuudessa. Boo-Yaa oli oikea funk-bändi, vaikka käyttikin dj:tä hip hop-mausteiden lisäämiseen. Flirttaillessaan metallimusiikin kanssa Pickin' Up Metal -raidalla yhtye tuli tehneeksi yhden ensimmäisistä rapcore- tai nu-metal -biiseistä.

Kaksikymmentä vuotta sitten elettiin rapin kulta-aikaa ("golden era of hip hop"), ja genre suolti uusia hienoja levyjä jatkuvalla syötöllä. Hankin New Funky Nationin samalla kertaa Blackwatch-liikkeen hörhöjen X-Clanin To The East Blackwards -albumin kanssa. Molemmilta ryhmiltä oli taltioitunut videonauhalle tuore hittibiisi Yo! MTV Raps -ohjelmasta, jonka juontajat Ed Lover ja (Def Jamille levyttäneen Original Concept -yhtyeen) Doctor Dre huolehtivat viikottaisesta kansanvalistuksesta. Harvemmin on mukaan tarttunut kaksi niin hyvää ennestään tuntemattoman artistin levyä samalla kerralla.

Mainittu Boo-Yaa T.R.I.B.E.:n hittibiisi oli Little Richardia sämpläävä Psyko Funk, joka popmaisuudessaan erottuu selvästi muusta albumimateriaalista. Tone Locin letkeitä hittejä muistuttava biisi on ainoa kappale, joka Boo-Yaalta genren ulkopuolella muistetaan, jos nyt yleensä muistetaan. Hassu noveltyhitti leimasi orkesteria.

Avausraidalla Six Bad Brothas Ganxsta R?ddin rap kuulostaa näin jälkikäteen pikkuisen hip hop -klassikoksi myöhemmin julistetun Son Of Bazerkin tyyliseltä. SOB:n Bazerk, Bazerk, Bazerk -albumi toki ilmestyi vasta vuonna 1991. Vielä enemmän yhtäläisyyksiä Boo-Yaalla on luonnollisesti p-funk-sämplejä käyttäneisiin länsirannikon artisteihin, tunnetuimpana esimerkkinä tietysti N.W.A.

Nimikappaleessa on muuten erityisen hieno groove ja torvisektiot. Delicious Vinyl -merkin artistien ja Beastie Boysin Paul's Boutique -klassikon tuotannosta vastannut The Dust Brothers -kaksikko on tuottanut albumille neljä biisiä: Rated R, Don't Mess, Once Upon A Drive By ja Riot Pump. Toinen promovideo tehtiin kappaleesta R.A.I.D.

Debyyttinsä jälkeen Boo-Yaa T.R.I.B.E. ei ole onnistunut luomaan yhtä pätevää levykokonaisuutta. Tuoreimmalla uutta materiaalia sisältäneellä albumillaan West Koasta Nostra (2003) yhtye saavutti jälleen listamenestystä osin nimekkäiden vierailijoiden (Eminem, B-Real ja Mack 10), osin vuosien varrella kasvaneen maineensa ansiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti