maanantai 1. maaliskuuta 2010

The Cretones: Thin Red Line (1980)

Los Angelesista kotoisin olevaa power pop -kvartetti The Cretonesia voi kutsua yhden hitin ihmeeksi, sillä bändiltä nousi USA:n Top 100 singlelistalle vain yksi single, debyyttialbumi Thin Red Linen avausraita Real Love. Oheisen linkin alta löytyy myös bändin toiseksi tunnetuin raita Mad Love.

Mad Love on tunnettu siitä, että se oli iki-ihanan Linda Ronstadtin samana vuonna ilmestyneen new wave -vaikutteisen albumin nimiraita. Cretonesin kitaristilaulaja ja biisintekijä Mark Goldenberg onnistui saamaan Ronstadtin levylle kolme Thin Red Line -albumin biisiä ja soitti niillä myös kitaraa. Linkittämilläni Ronstadtin live-versioilla Mad Love ja Cost Of Love Goldenberg ei valitettavasti ole mukana. Mad Love -albumiin saatan joskus tässä blogissa palata, ken tietää.

Piiri pieni pyörii - Ronstadtin keikalla taustoja lauloi Wendy Waldman, jonka bändissä Cretonesin rumpali Steve Beers ja basisti, Thin Red Linen tuottanut Peter Bernstein olivat lämpänneet Al Stewartia Year Of The Cat -kiertueella neljä vuotta aikaisemmin. Goldenberg oli toiminut tuolla kiertueella Stewartin kitaristina. Kolmikko oli ystävystynyt, ja kun mukaan saatiin Goldenbergin lukioaikaisen bändin kosketinsoittaja Steve Leonard, Cretones oli koossa.

Plimsouls-yhtyeenkin debyytin julkaisseella Planet Records -merkillä ilmestynyt Thin Red Line on tiukka, konstailematon ja kuivasoundinen 1980-vuosimallin kitarapop-levy, johon Leonardin napakat koskettimet tuovat hiukan new wave -maustetta. Goldenbergin Elvis Costellon ja Joe Jacksonin mieleen tuovat vihaiset vokaalit, purevat lyriikat ja tarttuvat pop-koukut täydentävät kokonaisuuden, josta puuttuu The Knackin My Sharonan tapainen ilmiselvä hittibiisi. Vuotta myöhemmin ilmestyneellä Snap! Snap! -albumilla ei irronnut enää kuin radiosoittoa.

Cretonesin hajoamisen jälkeen Steve Beers ja kuuluisan elokuvasäveltäjä Elmer Bernsteinin poika Peter Bernstein tuottivat ja sävelsivät tunnusmusiikin 21 Jump Street -tv-sarjaan (mistä näyttelijä Johnny Deppin tie teini-idoliksi varsinaisesti alkoi), minkä jälkeen Beers ryhtyi tv-tuottajaksi ja Bernstein keskittyi säveltämään musiikkia elokuviin ja muihinkin tv-sarjoihin (mm. Stargåte SG-1). Mark Goldenberg sävelsi Planet Recordsin hittitriolle Pointer Sistersille top 5-singlen Automatic ja ryhtyi mm. Peter Framptonin, Chris Isaakin ja Jackson Brownen apuriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti