keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Groovie Goolies: Groovie Goolies (1970)

Nimihirviöpostauksien jälkeen pistän ilmoille todellisen hirviöpostauksen. Kosketinsoittaja Dracin, luista tehtyä ksylofonia soittavan Frankien ja kielisoitinta rämpyttävän Wolfien trio Groovie Goolies oli vuosina 1970-1972 esitetty Teininoita Sabrina-animaatiosarjan spinoff. Sabrina puolestaan oli Justus-piirrossarjan spinoff, ja tällä aasinsillalla päästäänkin itse Justuksen eli Archien "bändiin" The Archies, jolla oli tosielämässäkin valtavan iso hitti Sugar, Sugar.

Samaan aikaan, kun garagerock- ja psykedeliamuusikot olivat vaihtaneet tyylinsä protoheavyyn tai progeen, garagen ja psykedelian äpärälapsesta - bubblegum popista, purkkapopista - oli tullut The Monkees -yhtyeen vanavedessä todella suosittua suuren yleisön ja varsinkin levyjä suurkuluttavan teiniyleisön keskuudessa. 1910 Fruitgum Companyn ja The Ohio Expressin kaltaiset bändit eivät välttämättä soittaneet omilla levyillään, mutta piirroshahmobändi The Archiesin tapauksessa ei ollut mitään pelkoa, että kuviin ja kuuluisuuteen nousseet bändin jäsenet olisivat myöhemmin ruvenneet isottelemaan ja vaatimaan royalteja tai omien kunnianhimoisten = epäkaupallisten biisiensä levyttämistä!

Universal-yhtiön klassisiin 1930- ja 1940-lukujen elokuvahirviöihin perustuvien piirroshahmojen Groovie Goolies ei yltänyt The Archiesin suosioon. Monstereiden täysihoitolaa pyörittävissä teininoita Sabrinan hirviöserkuissa ja värikkäissä sivuhahmoissa oli kuitenkin potentiaalia isompaankin suosioon. Lapsille ja lapsenmielisille suunnatun kohelluksen lisäksi sarjassa oli vähän vanhemmalle yleisölle suunnattu populaarikulttuurisilla vitseillä kyllästetty ylätaso.

Groovie Goolies esitti jokaisessa jaksossa lauluntekijäkaksikko Linda Martinin ja Sherry Gaydenin purkkapop-biisin, ja lisäksi kuultiin jonkun muun hirviökokoonpanon, esimerkiksi Mamas and The Papasia parodioivan Mummies and The Puppiesin tai The Rolling Gravestonesin esittämä biisi. Groovie Goolies -albumilla on kymmenen kappaletta, joista avausraita Save Your Good Lovin' For Me ja We Go So Good Together käsittelevät siirappista rakkautta universaalilla tasolla. Suurin osa biiseistä pyörii kuitenkin hirviöteeman ympärillä.

Normaalikäytännön vastaisesti albumin parhaat kappaleet on jätetty vinyylinpuoliskojen viimeisiksi. A-puolen päättävän teemabiisi Goolie Get-Togetherin kesto on albumilla linkittämääni animaatiopätkää kolme kertaa pitempi 3:17. Levyn kenties paras biisi One, Two, Three on säästetty vihonviimeiseksi.

First Annual Semi-formal Combination Celebration Meet-the-Monster Population Party on oiva valinta musavisailujen nimikyssäriksi, että vink vink vaan.

Groovie Goolies -levy ei noussut listoille, mutta tällä albumillakin taustoja laulava sarjan apulaistuottaja Dick Monda sai sarjassa esitetystä kappaleesta Chick-A-Boom (Don't Ya Yes' Love It) USA:n poplistan yhdeksänneksi kivunneen hitin Daddy Dewdrop -nimellä vuonna 1971. Lisäksi yli kymmenen vuotta myöhemmin perustettu horror pop punk -bändi Groovie Ghoulies nimesi itsensä piirrosbändin mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti