keskiviikko 24. elokuuta 2011

Eddie Kendricks: All By Myself (1971)

Tenori ja falsettilaulaja Eddie Kendricksin tunnetuimmat kappaleet ovat varmasti hänen The Temptations-yhtyeen riveissä liidaamansa klassikot The Way You Do The Things You Do (1964), Get Ready (1966) ja Just My Imagination (Running Away With Me) (1971). Viimeksi mainitun singlen julkaisun aikaan Kendricks oli jo eronnut yhtyeestä.

Miehen ensimmäinen sooloalbumi, Motownin ykköskaartiin kuuluneen Frank Wilsonin tuottama All By Myself on vähän tunnettu ja suotta väheksytty platta. Levyllä on korkeat tuotantoarvot, kaksi hyvää vauhtisoulbiisiä, kaksi legendaarisen lauluntekijän Jimmy Webbin sävellystä, pari hienoa balladia ja yksi kokeellisempi kappale.

Levy käynnistyy psykedeelisellä kaiulla ja särökitarasoundilla. Moderni ja imevä Gloria Jonesin ja Patrice Hollowayn proto-discofunk Let's Go Back To Day One aloittaa Kendricksin uran puhtaalta pöydältä.

Youtubesta ei löydy alkuperäisestä kappaleesta kokonaista versiota, mutta Kendricksin versiota hieman nopeampi Diana Rossin Mahogany -soundtrackilta (1975) löytyvä katkelma siellä on. Lähes identtinen The Commodores -tuottaja James Carmichaelin sovittama versio on julkaistu Motownilla samana vuonna myös The Magic Disco Machine -studiobändin nimissä.



Eddie James Kendrick kasvoi Alabaman Birminghamissa, mistä hän muutti Detroitiin Paul Williamsin kanssa vuonna 1956. Detroitissa pojat perustivat The Primes -nimisen doo-wop -kvartetin, johon The Distants-jäsenet Otis Williams ja Melvin Franklin liittyivät välivaiheiden kautta.

All By Myselfin toinen kappale on Kendricksin ensimmäisellä soolosinglelläkin julkaistu Leonard Castonin ja Samuel Smallin hieno balladi This Used To Be The Home Of Johnnie Mae. Kendricks laulaa kappaleen poikkeuksellisesti oikealla tenoriäänellään. Discogsin mukaan tämä olisi ollut singlen a-puoli, mutta Billboardin listasijoitukset on merkitty seiskan toiselle puoliskolle.



Kendricks löysi The Supremes -tähti Florence Ballardin, joka sai aloittaa laulajanuransa The Primesin taustalauljana. Kendricks myös suositteli Diana Rossia Ballardin perustaman sisaryhtyeen The Primettesin jäseneksi eronneen Betty Travisin tilalle. Kendricks oli kiinnostunut Rossista romanttisessa mielessä ja myöhemmin Mary Wilson on juorunnut, että myös hänellä ja Kendricksillä oli jotain vispilänkauppaa. Ei ihme, että Motown-pomo Berry Gordyn ja Kendricksin välit pysyivät viileinä.

Vuonna 1960 The Primes muutti nimensä Gordyn ehdotuksesta The Temptationsiksi. Soolouraa yrittänyt David Ruffin liittyi viidenneksi jäseneksi tammikuussa 1964. Vaikka Kendricks menetti päävokalistin paikkansa pian Ruffinille, hän viihtyi roolissaan yhtyeen vokaalisovituksista vastaavana jäsenenä.

All By Myselfin kolmas kappale on tuottaja Wilsonin ja Jimmy Webbin philly soul -vaikutteinen, kevyesti svengaileva I Did It All For You. Kappale julkaistiin myös Kendricksin toisen soolosinglen b-puolena.



The Temptationsin sisällä oli bändin 60-luvun huippusuosion vuosina keskenään kaksi eripuraista klikkiä: The Primes- ja The Distants-kaverukset ja lisäksi omapäinen Ruffin, jolla oli henkilökohtaiset uratavoitteensa. 60-luvun lopulla Paul Williamsin fyysinen ja psyykkinen terveys alkoi horjua, eikä hän enää kyennyt tukemaan ystäväänsä Kendricksiä bändin keskinäisissä kiistoissa.

All By Myselfin a-puolen päättää debyyttisinglenä julkaistu Pam Sawyerin ja Wilsonin It's So Hard For Me To Say Good-Bye. Taidolla sovitettu biisi ei ole mikään ihan kertaheitolla mieleen jäävä ralli, joten sen vaatimattomat listasijoitukset eivät ole yllätyksiä. This Used To Be The Home Of Johnnie Mae toisena puoliskonaan soul-seiska on todellinen helmi, mikä sekin kannattaa poimia käsiinsä, mikäli jostain löytää. USA:n pop-listalla single kipusi 88. sijalle ja R&B-listallakin käsittämättömän alhaiselle sijalle 37.



Kerrotaan, ettei Kendricks vanhan koulun soul-miehenä ollut tyytyväinen tuottaja Norman Whitfieldin The Temptationsille räätälöimään psykedeeliseen tyyliin, missä instrumentaaliosuuksien osuus kasvoi vokalistien kustannuksella. Ruffinin saatua kenkää vuonna 1968 Kendricks ystävystyi tämän kanssa, ja idea soolourasta kypsyi käytännön tasolle.

All By Myselfin b-puolen avaa albumin toinen vauhtipala, Elvis Presleyn In The Ghetto- ja Charro-kappaleista "tunnetun" Scott "Mac" Davisin Kendricksille säveltämä Something's Burning. Kendricksin versio hakkaa Youtubesta löytyvän biisintekijän tulkinnan 6-0.

B-puolen erikoisuus on kokeellinen jazz folk -balladi Can I, joka jostain käsittämättömästä syystä julkaistiin albumin toisena singlenä. Ehkäpä levy-yhtiössä uskottiin ykköshitti Just My Imaginationin leimanneen Kendricksin balladilaulajaksi. Hieno biisihän tämä on, ja puolivälissä kappale riehaantuu torvisektion ryydittämäksi "See me, feel me, touch me" -swingiksi. The Whon rockooppera Tommy oli ilmestynyt edellisenä vuonna.

Can I jäi nippa nappa pop-listalla top 100:n ulkopuolelle ja R&B-listasijoitus oli jo toisen kerran peräkkäin 37.



Kendricksin The Temptations -ura päättyi ilmiriitaan Franklinin ja Otis Williamsin kanssa. Julkisuudessa ero sujui ystävällisissä merkeissä, ja Kendricks solmi pitkäaikaisen levytyssopimuksen Motownin kanssa. All By Myselfin takakannessa The Temptationsin jäsenet kehuvat entistä yhtyetoveriaan kilvan. Kiittäjien joukossa on myös Paul Williams, joka joutui itse jättämään yhtyeen terveyssyistä huhtikuussa 1971.

R&B-albumilistan kuudenneksi ja pop-albumilistan 80. sijalle nousseen albumin päättää Jimmy Webbin musikaaliin säveltämä Didn't We. Me teimme sen melkein, teimmehän. Laulu ei valitettavasti kerro Paul Williamsista, joka teki itsemurhan elokuussa 1973. Samassa kuussa julkaistiin Kendricksin läpimurtohitti Keep On Truckin', mikä nousi sekä USA:n R&B- että pop-listojen ykköseksi.



Kendricks oli ennen Williamsin kuolemaa tuottanut ja kirjoittanut tämän soolosinglen Feel Like Givin' Up, mikä hyllytettiin liian kirjaimellisena. Ketjupolttaja Kendricksille tuli noutaja lokakuussa 1992. Toinen keuhko oli vuotta aikaisemmin poistettu syövän takia, mutta toistakaan ei pystytty pelastamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti